Hvilken lampe skal hænge i køkkenet? 5 gode tips til at vælge de rigtige køkkenlamper

Hvis du er på jagt efter den perfekte lampe til køkkenet, kan du finde inspiration til dine overvejelser her. Der er flere tanker, man med fordel kan gøre sig, inden det endelige valg træffes. Det hele handler om at finde den lampe, man bedst kan lide og samtidig vælge en lampe, der giver de mest optimale forhold for god - men samtidig også hyggelig - belysning i rummet. 

Her er samlet 5 gode tips, som du kan skrive dig bag øret, når du skal fuldende dit køkkens look og belysning med de rigtige køkkenlamper. Du kan bruge de råd, der giver bedst mening for dig og din køkkensituation.

1. Skab den bedste belysning ved at vælge lamper, der giver ”det rigtige lys”

Det kan lyde banalt, men det er vigtigt at vælge de lamper, der skaber nøjagtig den belysning, man ønsker sig. Vi har alle forskellige behov og kriterier. At skabe den bedste belysning handler i virkeligheden om at kende sine egne behov. Nogle foretrækker eksempelvis dæmpet og varmt lys - og kan finde skarpt lys forstyrrende. Derimod er der andre, der synes, at det dæmpede og varme lys gør det svært at se tydeligt og klart. At skabe den bedste belysning handler dermed om at vælge den løsning, der får en til at føle sig tilpas. 

At vælge den bedste belysning kan også betyde, at man vælger de lamper, som frigiver mest og bedst lys. Nogle lamper er mest fremstillet til det æstetiske og som blikfang. Disse lamper er gode at bruge som pyntegenstande, men er muligvis ikke anvendelige eller gavnlige i et køkken under madlavningen. 

2. Vælg lamper der matcher køkkenets stil

Det er vigtigt at vælge lamper, der matcher køkkenets stil. Har du eksempelvis valgt et køkken, der er inspireret af "et gammelt landkøkken," vil det oftest være bedst at vælge lamper, der passer hertil. Det kan eksempelvis være messinglamper, der har samme retro look.

Hvis du derimod har valgt et køkken i en mindre neutral farve - som er blevet ganske populært - kan det være ideelt at vælge lamper, der er nedtonet i deres farver, således det ikke stikker i hver sin retning. 

Hvis du eksempelvis har valgt stål eller guld greb på dine skuffer og låger, kan det være en god idé at vælge lamper, der har samme nuancer. På den måde skabes der en rød tråd i indretningen, og det hele ser gennemført og gennemtænkt ud.

3. Sørg for både hyggelys og samtidig også skarpt lys til madlavning

Det ideelle er - særligt hvis du også har en spiseplads i dit køkken - at du vælger flere former for belysning. De fleste foretrækker at spise i et roligt og afdæmpet lys, der skaber hygge og god stemning. Derfor er det ideelt med væglamper, der hænger ned over spisebordet. 

Dog er det ikke altid den bedste måde at skabe bedst lys hen over køkkenbordet. Et alternativ kan her være at vælge enten mindre lamper eller at få monteret spots i loftet. Det sørger dermed for, at du har de bedste arbejdsbetingelser under madlavningen.

4. Sørg for lamperne ikke er i vejen - særligt når man laver mad 

Hvis du vælger løsningen med at have lamper hængende over bordpladen - som ser flot ud - skal du sørge for, at de ikke hænger i vejen. Mange overvejer ikke, når de hænger lamperne op, at de ofte skal stå og klargøre maden her. Det betyder også, at det er vigtigt at sørge for, at lamperne ikke er i hovedhøjde, således man ikke slår hovedet ind i lampen. 

Derudover er det også vigtigt at vælge mindre lampeskærme, som ikke fylder for meget og tager udsyn. Lampen skal gerne give lys men helst ikke være i vejen og til gene under madlavningen. 

Det oplagte er her – hvis ikke man ønsker spots – at finde mindre lampe med små skærme, men som fortsat har god belysningsevne.

5. Vælg lamper der er dekorative - de kan også bruges som pyntegenstand!

Hvis du har et stort køkken, vil du typisk også indrette dig med forskellige kommoder, hylder eller en skænk. Hvis du ønsker ekstra belysning - eller blot vil tilføje lidt ekstra til din indretning i dit køkken - kan du købe forskellige lamper, der står på en fod. Disse kan bruges både til belysning men også som pyntegenstand. Du kan eksempelvis sætte dem på kommoden!

Du kan eksempelvis også vælge forskellige bordlamper, som kan hænge i et hjørne af køkkenet. Det kan eksempelvis være ideelt, hvis køkkenet er mindre, og man i stedet for et stort spisebord blot har en mindre spiseplads. Det kan også anvendes, hvis man har en kogeø med barstole til.

Ideerne er mange, og det er udvalget af lamper også! Det vigtigste er, at du finder den løsning, der giver dig den bedste belysning i dit køkken!

Menu
Top